הנחיות לנטיעת עץ ליצ’י בוגר

עץ ליצ’י הינו עץ פרי ירוק עד, טרופי ומתאים לתנאי גידול חמים – רגיש לקרה במיוחד בהיותו צעיר.
העץ יכול לשמש להסתרה, לצל, לגידול במיכל ועוד…

נטיעת עץ בוגר:

בחירת העץ – יש לבחור עץ עם צימוח פעיל והמתאים לשימוש גנני , יש להקפיד לרכוש עץ מאוקלם ממשתלה המתמחה באקלום עצים בוגרים .
בור הנטיעה : יש להכין בור נטיעה בקוטר 80 – 90 ס”מ ובעומק 60- 70 ס”מ באדמות כבדות יש לדאוג לכך שלא יצטברו מים עומדים וזאת על מנת למנוע מצב של יצירת ביצה – דבר העלול להביא לריקבון השורשים.
במידה ומתבצעת שתילה בתילול יש להקפיד על הצבת צינורות הטפטוף בסמיכות לגזע העץ על מנת למנוע נגר של המים. מצב שימנע חדירה של מנת המים.

זיבול ודישון:

יש לערבב עשרה ליטר קומפוסט בתוספת 100 גרם דשן בשחרור איטי עם החומר האדמה שהוצא מבור החפירה. ולאחר הצבת העץ להחזיר את התערובת של האדמה וחומרי הדשן לכיסוי בור הנטיעה ולבצע הידוק סביב העץ.

באדמות קלות וחוליות יש צורך בהעשרת הקרקע בחומר אורגני ע”י תוספת של קומפוסט בכמות גדולה יותר, שכן עצי הליצ’י מתפתחים יפה בקרקע אורגנית.

השקיה:

לאחר הצבת העץ בבור הנטיעה וכיסוי הבור יש לפתוח גומא בקוטר 80 – 100 ס”מ ולמלא את הגומא במים, פעולה זאת יש לבצע פעמיים באותה עת , לאחר השקיה ראשונה יש לפרוס צינור טפטוף סביב העץ, צינור הטפטוף יהיה עם 6 טפטפות בספיקה של שני ליטר בשעה , את צינור הטפטוף יש לפרוס כך שהוא יהיה מסביב לגזע ובמרחק שאינו עולה על 15 – 20 ס”מ מהגזע.
יש להשקות שעה אחת בטפטוף 4 פעמים בשבוע כאמור לעיל וזאת במשך 60 יום לאחר מכן יש לעבור להשקיה סדירה ורגילה בכמות של 30 – 50 ליטר לעץ לשבוע .

תחזוקה:

הדברת מזיקים ומחלות – לקראת סוף חודש מרץ יש לטפל ב “קונפידור” או חומר שווה ערך על ידי הגמעת מנת החומר כ5 עד 10 סמק לעץ ( בהתאם לגודל העץ ) וזאת בעומק 10 ס”מ ובמרחק 20 ס”מ מהעץ , מתחת לקווי הטפטוף פעולה זאת משמשת כאמצעי מניעה כנגד מזיקים כגון כנימות ואחרים.
דישון – רצוי לדשן בדשן מורכב המכיל חנקן אשלגן וזרחן.
ניתן לעשות זאת עם דשן נוזלי באמצעות מדשנת או דשן מוצק בשחרור איטי בכמות של 100 גרם לעץ ובעומק 10 ס”מ מתחת לטפטוף אחת לארבעה חודשים.
כאשר מופיעה כלורזיה (הצהבת עלים) יש להוסיף מנת ברזל מסוג ” סקווסטרין” או חומר דומה –היישום ע”פ הוראות היצרן.

הערה: עץ הליצ’י אינו רגיש יחסית למחלות.

גיזום ועיצוב:

העץ מתאים לעיצוב וגיזום על פי צורכי הגן אולם אין לגזום את העץ לאחר הפריחה ועד לקטיף וזאת כדי לא לאבד את הפרי בפעולת הגיזום.
אין לבצע גיזום חריף בקיץ וזאת על מנת למנוע מכת שמש לענפי העץ.
במידה ועץ צפוף מדי אפשר לבצע גיזומי ענפים לצורך פתיחת הנוף על מנת להחדיר אור למרכז העץ.
במידת הצורך ניתן לעצב עצי ליצ’י גם כגדר חיה וגם כעצים גבוהים לצל.

כללי:

סימני עקה וסבל :
במידה ועץ מראה סימני עקה – 0 עייפות הצהבה וחוסר ברק בעלים .
יש לבדוק חוסר מים- עודפי מים מצב ביצה – חוסר ברזל או אבץ – חדירת מזיק לגזע הסימנים : חורים בגזע ושאריות נסורת – חדירת חומרי הדברה (חומרי הדברה לעשביה ).

הנחיות לנטיעת עץ ליצ'י בוגר - עצי נוי | הדר נוי משתלות

שתפו לעולם
Open chat
צריכים עזרה?
שלום! איך אני יכול לעזור?