תיאור
תפוז שמוטי – התפוז הקלאסי של ישראל
שם מדעי: Citrus sinensis 'Shamouti'
תיאור:
תפוז שמוטי הוא הזן המוכר ביותר של תפוזים בישראל, המזוהה עם חקלאות ההדרים המקומית. פרותיו גדולים, עגולים ומעט מאורכים,
בעל קליפה עבה ועמידה שקל מאוד לקלף. טעמו מתוק-חמוץ ומרקמו עסיסי, מה שהופך אותו למעולה לאכילה טרייה ולהכנת מיצים.
עץ השמוטי הוא עץ ירוק-עד בגובה בינוני עד גבוה, המתאים לגידול בגינות פרטיות ומטעים מסחריים.
תנאי אור:
תפוז שמוטי זקוק לשמש מלאה על מנת להניב פירות מתוקים ועסיסיים.
מומלץ לשתול אותו במקום עם חשיפה מרבית לשמש לאורך רוב שעות היום.
השקיה:
השקיה סדירה ואחידה חשובה מאוד להתפתחות תקינה של העץ וליבול איכותי.
מומלץ להשקות באופן אוטומטי בתדירות גבוהה כדי לשמור על קרקע לחה, במיוחד באזורים חמים כמו המרכז והשפלה.
דישון:
יש לדשן את העץ בדשן ייעודי להדרים, העשיר בחנקן, אשלגן ומגנזיום.
דישון אחת לחודשיים בעונות הצמיחה (אביב וקיץ) יעזור לשמור על עץ בריא ועל יבול שופע.
קרקע:
תפוז שמוטי מתאים לשתילה בקרקעות שונות, אך מעדיף קרקע מנוקזת היטב ועשירה בחומר אורגני.
תוספת של קומפוסט תשפר את פוריות הקרקע.
עמידות לקור:
תפוז שמוטי עמיד לטמפרטורות נמוכות ויכול להתמודד עם חורפים קרים,
אך מומלץ לשתול אותו באזור מוגן מרוחות חזקות.
יתרונות:
- פרי עסיסי, קל לקילוף, עם טעם מאוזן בין מתוק לחמוץ.
- עץ ירוק-עד בעל מראה נאה, שמשמש גם כעץ נוי.
- מתאים לגידול בגינות פרטיות ובמטעים.
- פרי איכותי להכנת מיצים ולצריכה טרייה.
שימושים נפוצים:
- אכילה טרייה של פרי עסיסי ומזין.
- סחיטת מיץ תפוזים טבעי.
- הכנת ריבות, קינוחים ותוספות למאכלים מתוקים.
טיפ מקצועי:
מומלץ לגזום את העץ לאחר עונת ההנבה כדי לשמור על צורה מאווררת שתאפשר כניסת אור לכל חלקי העץ.
כך תבטיחו יבול שופע ואיכותי בעונות הבאות.